Gaźnik-brak wysokich obrotów

Karoseria, błotniki, lakierowanie, tapicerstwo, instalacja elektryczna i inne...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fido
Posty: 587
Rejestracja: 08 sty 2011, 16:16
Lokalizacja: LTM
Kontakt:

Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: Fido »

By nie zanudzać napiszę krótko jak moge.
Silnik -Zaporożec.
Ori dwugardziel się mocno zużył.
Podmieniłem na starą dobrą konstrukcję czyli zamiennik w postaci gaźnika jednogardzielowego ze Skody 100 , Jikov DIF-23
Zap jeździł, trochę problemów z przyspieszaniem ale .....
Dorwałem identyko w z zajebistym stanie.
Rozbiórka, czyszczenie na myjce ultradźwiękowej, poskładany itd itp.
Dziś odpalam na nim Zapa.
Ładnie, pięknie, wolne obroty wyregulowane po rozgrzaniu.
Wkręcam go delikatnie na takie średnio-niskie wyższe obroty, jest super.
Milimetr dalej manetką i jakby mu prąd odcina.Od razu spada z obrotów.
Szybki powrót manetką by przepustnica się zamknęła i Zap pracuje dalej.
Nie chce się wkręcić na wyższe obroty choć na starym rozchełstanych identycznym gaźniku nie było z tym problemu.

Gdzie szukać przyczyny ?
Przedmuchać dysze raz jeszcze ?
Zwiększyć poziom paliwa ? (dość problematyczne w tym modelu gaźnika).
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.

Awatar użytkownika
bandit
Posty: 3241
Rejestracja: 02 gru 2006, 21:16
Lokalizacja: Pniewy
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: bandit »

Za mała dawka paliwa wg mnie. Zwiększ stan paliwa.

Awatar użytkownika
Fido
Posty: 587
Rejestracja: 08 sty 2011, 16:16
Lokalizacja: LTM
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: Fido »

To będzie trudne ale popróbuje.
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.

Awatar użytkownika
winda
Posty: 14059
Rejestracja: 25 kwie 2009, 18:31
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: winda »

Ssanie zamknięte do końca?
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU

Awatar użytkownika
Fido
Posty: 587
Rejestracja: 08 sty 2011, 16:16
Lokalizacja: LTM
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: Fido »

Tak, zamknięte.
Na efekty mus poczekać bo L4 (przewiało mnie).
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.

Awatar użytkownika
bandit
Posty: 3241
Rejestracja: 02 gru 2006, 21:16
Lokalizacja: Pniewy
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: bandit »

Fido, uważaj bo zrobią z Ciebie covidiana.

Awatar użytkownika
winda
Posty: 14059
Rejestracja: 25 kwie 2009, 18:31
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: winda »

Fido nie ma takiej choroby jak przewianie. Jest covid
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU

Awatar użytkownika
Fido
Posty: 587
Rejestracja: 08 sty 2011, 16:16
Lokalizacja: LTM
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: Fido »

To nie covid.
Zachciało mi się po robocie 2 km motocyklem pojeździć, a wiało jak uj.
No i znów złapało.
Butów nie mogę zawiązać.

Poszedłbym pogrzebać w garażu ale zaraz sąsiedzi doniosą do szefa a L4 na tydzień mam.
Fuck.
A miałem zajrzeć do gaźnika.
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.

Awatar użytkownika
yunkers
Posty: 4670
Rejestracja: 31 paź 2009, 21:21
Krótki opis: G.O.P.
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: yunkers »

Czyżbyś mieszkał niedaleko matecznika pisu?
nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

Awatar użytkownika
winda
Posty: 14059
Rejestracja: 25 kwie 2009, 18:31
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: winda »

Fido w samy centrum matecznika mieszka
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU

Awatar użytkownika
Fido
Posty: 587
Rejestracja: 08 sty 2011, 16:16
Lokalizacja: LTM
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: Fido »

Jak każdy z nas.
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.

Awatar użytkownika
maciey
Posty: 1412
Rejestracja: 11 lip 2010, 16:26
Krótki opis: Narzędziem pracy artystów jest...DŁUTO!!!
Lokalizacja: Zadupie koło Chełmna
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: maciey »

Fido pokombinuj z kryzowaniem wlotu powietrza na gażniku.
Z Trajką jest jak z babą...jak się raz za nią zabierzesz to do końca życia będziesz się pierdolił!
Niekoniecznie z tą samą...

Awatar użytkownika
Fido
Posty: 587
Rejestracja: 08 sty 2011, 16:16
Lokalizacja: LTM
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: Fido »

Identyczny stary Jikov pracował bez zarzutu.
Możliwe że coś przyblokowało dyszę główną lub coś z poziomem nie tak.
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.

rożek
Posty: 2962
Rejestracja: 11 wrz 2009, 21:35
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: rożek »

Powiem Ci, że miałem kiedyś sprzęt zwany dumnie ogar 205. Przypadłość identyczna, po przekroczeniu pewnego punktu podczas dodawania gazu kończyło się odcięciem. Co myśmy nie kombinowali, pływak, linka, wysokość przepustnicy. Skończyło się tym, że musiałem przywyknąć.
Ps.ogar wchodził na obroty, osiągał swoje max 48, ale odcinało.

rożek
Posty: 2962
Rejestracja: 11 wrz 2009, 21:35
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: rożek »

Coś wykasowałem
Ostatnio zmieniony 08 paź 2021, 18:37 przez rożek, łącznie zmieniany 1 raz.

rożek
Posty: 2962
Rejestracja: 11 wrz 2009, 21:35
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: rożek »

Fido pisze:
08 paź 2021, 15:34
Jak każdy z nas.
No nie każdy jest z Łęcznej, chociaż u nas nazywa się to Wysokie Mazowieckie.

Awatar użytkownika
yunkers
Posty: 4670
Rejestracja: 31 paź 2009, 21:21
Krótki opis: G.O.P.
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: yunkers »

Mam taka myśl, ze ta myjka mogla miec na to wplyw. Stare badziewia czysci sie tradycyjnie.
nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

Awatar użytkownika
Fido
Posty: 587
Rejestracja: 08 sty 2011, 16:16
Lokalizacja: LTM
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: Fido »

Możliwe.
Ale po tej operacji wszystko przedmuchane.
Na dniach powykręcam jeszcze raz dysze i posprawdzam.
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.

Awatar użytkownika
GREGOR
Posty: 5007
Rejestracja: 22 lut 2010, 10:46
Krótki opis: Żyj tak , aby dobrze Cię potem wspominali
Lokalizacja: ŁĘCZNA
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: GREGOR »

rożek pisze:
08 paź 2021, 18:36
Fido pisze:
08 paź 2021, 15:34
Jak każdy z nas.
No nie każdy jest z Łęcznej, chociaż u nas nazywa się to Wysokie Mazowieckie.
Masz coś do Łęcznej?
Żyj tak, aby Cię potem dobrze wspominali...

rożek
Posty: 2962
Rejestracja: 11 wrz 2009, 21:35
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: rożek »

GREGOR pisze:
09 paź 2021, 05:48
rożek pisze:
08 paź 2021, 18:36
Fido pisze:
08 paź 2021, 15:34
Jak każdy z nas.
No nie każdy jest z Łęcznej, chociaż u nas nazywa się to Wysokie Mazowieckie.
Masz coś do Łęcznej?
Jakbym śmiał.

Awatar użytkownika
GREGOR
Posty: 5007
Rejestracja: 22 lut 2010, 10:46
Krótki opis: Żyj tak , aby dobrze Cię potem wspominali
Lokalizacja: ŁĘCZNA
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: GREGOR »

rożek pisze:
12 paź 2021, 16:31
GREGOR pisze:
09 paź 2021, 05:48
rożek pisze:
08 paź 2021, 18:36
Fido pisze:
08 paź 2021, 15:34
Jak każdy z nas.
No nie każdy jest z Łęcznej, chociaż u nas nazywa się to Wysokie Mazowieckie.
Masz coś do Łęcznej?
Jakbym śmiał.
Tak trzymaj :mrgreen:
Żyj tak, aby Cię potem dobrze wspominali...

Awatar użytkownika
Fido
Posty: 587
Rejestracja: 08 sty 2011, 16:16
Lokalizacja: LTM
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: Fido »

Rozebrałem gaźnik, wszystko przedmuchane.
Poskładałem,odpaliłem.
I dupa.
Nie wchodzi na obroty.
Więc się nie poddaję.
Sprawdzam po kolei wszystkie dysze z tym co mam zamontowany, z tym starym już w spakowanym w pudełku.
Dysza za dyszą, wszystko się zgadza.
Odpalam, brak wysokich obrotów.
Ręce opadają,
4 godziny i nic.
Poziom paliwa w normie i nadal nic.
Kur.....

Pokrywy górne zdjęte.................. i nagle olśnienie.
Cuś mi tu nie gra.
EUREKA. :idea: :idea: :idea:
Mam winowajcę.
IMG_20211013_175439.jpg
Okazało się,że podczas montażu źle założyłem rozpylacz główny gardzieli, przekręcając go o 90 stopni w lewo.
Kanał rozpylacza miał być skierowany do dyszy głównej.
Szybki demontaż,poprawka,montaż w fabryczne miejsce i hula jak ta lala.
Tak miało być jak na fotce poniżej.
IMG_20211013_172826.jpg


A kuźwa składając się nie spieszyłem.
Nie wiem skąd ta moja pomyłka.
Najważniejsze że działa. :mrgreen:
I dzięki za sugestie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2021, 10:51 przez Fido, łącznie zmieniany 1 raz.
Amerykańska mechanizacja na masowe produkcje dobra,na prototypa tylko ręczna robota się opłaca.

Awatar użytkownika
bandit
Posty: 3241
Rejestracja: 02 gru 2006, 21:16
Lokalizacja: Pniewy
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: bandit »

Brawo Ty. Teraz sobie przypomniałem ze w trajce maluchowej, po wypolerowaniu gardzieli gaznika ciężko silnik pracował, opornie się wkręcał, okazało się że rozpylacz też obróciłem ale o 180 stopni, i powietrze wpychało paliwo do komory pływakowej

Awatar użytkownika
winda
Posty: 14059
Rejestracja: 25 kwie 2009, 18:31
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: Gaźnik-brak wysokich obrotów

Post autor: winda »

Gratuluje cierpliwości 😆
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość