Z czego spawać rame???

Awatar użytkownika
mechanior
TRAJKERS
Posty: 1967
Rejestracja: 24 lip 2010, 23:57
Lokalizacja: Ornontowice
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: mechanior »

jak dla mnie ta ścianka za gruba, przy spawaniu musisz dopasować odpowiednio prąd, żeby to pospawać, nie pokleić.
Mówić nie myśląc, to tak jak strzelać nie celując.

Awatar użytkownika
Szefciu
TRAJKERS
Posty: 802
Rejestracja: 26 kwie 2011, 14:47
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: Szefciu »

no kurde Panowie..
wychodzi na to, że kolejne 3m rurki kupie, a miało byc tanio.... A tak miedzy nami nie usmiechało mi sie tego cholerstwa spawać, jedna rurę ciężko unieść, a co dopiero dwie takie. Dobrze, że snieg spadł i mi rame zasypało bo pewnie bym je juz przyspawał, a tak mała zmian koncepcji:)

lukasz
Posty: 464
Rejestracja: 29 wrz 2011, 19:12
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: lukasz »

ja mam rure 44,5 scianka bodajze 6 mm

stanley68a
Posty: 170
Rejestracja: 27 lis 2011, 17:42
Lokalizacja: Żarki
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: stanley68a »

Witam Panowie juz zqaczolem spawac Rame spawam ja z Profila mysle ze nie bedzie Glupio wygladac a pozatym i tak wiekszosc ( chyba) bedzie przykryte karoseria !! :mrgreen: :mrgreen:
FIREMAN

BENZIN
Posty: 11
Rejestracja: 25 mar 2012, 13:12
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: BENZIN »

moim skromnym zdaniem, na pakowanie się w grubościenne rury, stać tego kto ma nadmiar mocy i ma wyjebane na to, że rama waży 200 kg.
Jeśli masz silnik z przodu i jest to jednostka typu V6 ,V8 to ok, rozumie się że trzeba to dobrze podeprzeć by się nie złamało.
Ale jak mamy motor z tyłu to jego masę dzwiga tylny zawias i obciążenie jest raczej statyczne, wtedy możemy z przodu zrobić lekką konstrukcję, w formie kratownicy.
Najwyższe dzwigi tak są zbudowane, nikt tam nie pakuje Bóg wie jak potężnych elementów, a masy dzwigane są nie małe.
Jeśli przód będzie za lekki, zawsze można masę tak czy inaczej dołożyć, trudniej się jej pozbyć.
Tak więc jestem za budowaniem lekkich ram z profili zamkniętych grubości 3-4mm.
Mam swoje doświadczenia.
Mam w planie budowę grubasa na V8 z silnikiem z przodu, tu rama będzie potężna, ale mocy wystarczy.
Poza tym taki piec obudowany jakimiś cienkimi pizdrykami wyglądałby śmiesznie.
Coś już wikłam w temacie ale narazie finanse w rozsypce, do gara nie ma co włożyć, więc temat zawieszony.
Załączniki
melina 039.jpg

Awatar użytkownika
El Kopyto
Posty: 1013
Rejestracja: 27 paź 2010, 18:07
Lokalizacja: Gorzów Wlkp

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: El Kopyto »

i tu ująłeś to co ja w słowa ubrać nie umiałem dzienki
Amatorzy zbudowali arke a zawodowcy tytanic

Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 146
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

kolejne moje pytanie z cyklu "jaki długi jest kawałek sznurka"
Kupiłem takie cos i tu pytanki co z tą ramą?? co myslicie? profil 50x50
Załączniki
IMG_20201003_225727642.jpg
IMG_20201003_225734864.jpg
IMG_20201003_225742442.jpg
IMG_20201003_225746092.jpg
IMG_20201003_225749477.jpg
IMG_20201003_225757896.jpg
IMG_20201003_225809734.jpg
IMG_20201003_225817967.jpg
IMG_20201003_225825623.jpg
IMG_20201003_225839448.jpg
IMG_20201003_225845099.jpg

Awatar użytkownika
bandit
Posty: 2919
Rejestracja: 02 gru 2006, 21:16
Lokalizacja: Pniewy
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: bandit »

Coś cinkawo się wydaje. Zrób próbę dynamiczną. Walnij z 10 pionów, jak wytrzyma powinno być git. Nie zapomnij o filmiku z bocznego ujęcia.

Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 146
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

bandit pisze:
04 paź 2020, 11:07
Coś cinkawo się wydaje. Zrób próbę dynamiczną. Walnij z 10 pionów, jak wytrzyma powinno być git. Nie zapomnij o filmiku z bocznego ujęcia.
Dzięki za wyczerpująca odpowiedź

Awatar użytkownika
dark
TRAJKERS
Posty: 3975
Rejestracja: 14 mar 2010, 22:54
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: dark »

.......😂😂😂😂.......
Jazda na motocyklu to najfajniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ...

Awatar użytkownika
adaśko
Posty: 4272
Rejestracja: 10 kwie 2010, 14:08
Krótki opis: pierdolić biurokrację!!!
Lokalizacja: Iława
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: adaśko »

Ojapierdole, typowe niemieckie gówno. Ja bym się bał tym latać.
Bóg jest litościwy ... a Ja nie.....!!!

Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 146
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

adaśko pisze:
04 paź 2020, 20:50
Ojapierdole, typowe niemieckie gówno. Ja bym się bał tym latać.
To jak to ratować żeby nie spawać ramy od nowa.

Awatar użytkownika
winda
TRAJKERS
Posty: 13550
Rejestracja: 25 kwie 2009, 18:31
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: winda »

Skoro praktycy Bandit i Adaśko się wypowiedzieli to trza ich słuchać
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU

Czarek-trike
Posty: 8910
Rejestracja: 22 maja 2008, 18:13
Krótki opis: NO BAR, TO FAR
Lokalizacja: Wałcz
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: Czarek-trike »

adaśko pisze:
04 paź 2020, 20:50
Ojapierdole, typowe niemieckie gówno. Ja bym się bał tym latać.
chyba nawet nie typowo z rzeszy, bo tam to raczej profil dajooo. Tu to wygląda jak rama z kolarzówki :mrgreen: czy tam z BMX
It's not a hobby
It's a fucking lifestyle

Awatar użytkownika
bandit
Posty: 2919
Rejestracja: 02 gru 2006, 21:16
Lokalizacja: Pniewy
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: bandit »

Nazteer proponuje trzy rozwiązania:
Wycinasz to co łączy główkę ramy z tyłem i w to miejsce wstawiasz:
1 konkretny profil - ja takiego rozwiązania nie robiłem, więc tutaj nie wypowiadam się.
2. Robisz na dwóch rurach , jedna dołem druga góra jak na zdjęciu , jednej z moich ram
3. Standartowo dwie dolne rury i środkowa górna schodzące się do główki.
Załączniki
Trajka 126p.jpg

Awatar użytkownika
NAZTEER
Posty: 146
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:05
Kontakt:

Re: Z czego spawać rame???

Post autor: NAZTEER »

bandit pisze:
07 paź 2020, 22:12
Nazteer proponuje trzy rozwiązania:
Wycinasz to co łączy główkę ramy z tyłem i w to miejsce wstawiasz:
1 konkretny profil - ja takiego rozwiązania nie robiłem, więc tutaj nie wypowiadam się.
2. Robisz na dwóch rurach , jedna dołem druga góra jak na zdjęciu , jednej z moich ram
3. Standartowo dwie dolne rury i środkowa górna schodzące się do główki.
własnie tak chciałem zrobic ale ma do niej karoserie i mysle ze ciezko bedzie to potem spasowac. Myslałem zeby do tego co jest dospwać jakies rury oczywiscie bezszwowe
Załączniki
trike.jpg

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości