Hamulce do Trike 126 p

Hamulce do Trike 126 p

Postprzez kamikwia » Pon Mar 30, 20 13:00

WITAM PANOWIE
MAM TRIKE NA 126P Z BĘBNAMI. HAMUJĄ BYLE JAK. ZAKŁADALIŚCIE MOŻE TARCZE ? ROZUMIEM ŻE FLANSZE ITP..A CO Z POMPĄ ?JAKĄ ZAMONTOWALIŚCIE I W KTÓRYM MIEJSCU.?
BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA POMYSŁY LUB FOTKI.
DZIĘKI POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
kamikwia
 
Posty: 29
Rejestracja: Sob Kwi 20, 13 09:32

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez yunkers » Pon Mar 30, 20 13:19

A do teraz pompy nie miałes??
nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
yunkers
TRAJKERS
 
Posty: 4426
Rejestracja: Sob Paź 31, 09 20:21
Miejscowość: Tychy
Krótki opis: G.O.P.

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez Arek » Pon Mar 30, 20 14:53

yunkers napisał(a):A do teraz pompy nie miałes??

:shock: :shock: :shock: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Arek
TRAJKERS
 
Posty: 3078
Rejestracja: Nie Maj 29, 11 19:25
Miejscowość: Żnin

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez Yesvs666 » Pon Mar 30, 20 17:41

kamikwia napisał(a):WITAM PANOWIE
MAM TRIKE NA 126P Z BĘBNAMI. HAMUJĄ BYLE JAK. ZAKŁADALIŚCIE MOŻE TARCZE ? ROZUMIEM ŻE FLANSZE ITP..A CO Z POMPĄ ?JAKĄ ZAMONTOWALIŚCIE I W KTÓRYM MIEJSCU.?
BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA POMYSŁY LUB FOTKI.
DZIĘKI POZDRAWIAM

Zostaw bębny, załóż pompę z małą średnicą tłoczka i będzie hamować jak wściekła (no chyba, że uspawałeś ramę z heba 200 i trajka waży 2 tony) Druga sprawa- jak wyglądają przełożenia na cięgnach (długości ramion pedału, popychaczy etc)? Może tu tkwi problem.
Awatar użytkownika
Yesvs666
 
Posty: 673
Rejestracja: Sob Wrz 30, 17 17:50
Miejscowość: Lublin (Motycz)

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez bandit » Pon Mar 30, 20 18:20

Kupujesz pompę sprzęgła od stara https://allegro.pl/oferta/star-200-266- ... e=facebook
Kupujesz włącznik hamulca ciśnieniowy od traktora np ursus, rozbierasz pompę , nawiercasz korpus po przeciwnej stronie od wejścia i gwintujesz pod gwint czujnika. Oczysczasz pompę z opiłków i składasz do kupy.
Pompe montujesz z przekładnia, dzięki temu pręt łączący dźwignie przy podnużku z przekładnia pompy będzie ciągnięty podczas hamowania, a nie pchany ( nie będzie się giąć,)
Dźwignie i przekładnie musisz sam dobrać, tak aby po naduszeniu dźwigni hamulca nie trza było się mocować. W swojej traji maluchowej miałem tak zrobione na oryginalnych bębnach i hamulce hamowały jak wryte.

Na przyszłość wyłącz Capslocka bo nie lubię czytać krzyku w poście.
Awatar użytkownika
bandit
 
Posty: 2846
Rejestracja: Sob Gru 02, 06 20:16
Miejscowość: Pniewy

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez krobia » Pon Mar 30, 20 18:22

Jutro zrobię Ci fotki.,nie chce mi się teraz lecieć w kszaciory za garaż :)
z partyzanckim pozdrowieniem
http://www.youtube.com/watch?v=F2fYUMWZLL0
Awatar użytkownika
krobia
 
Posty: 3362
Rejestracja: Nie Kwi 11, 10 11:31
Miejscowość: Krobia k.Torunia

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez dark » Pon Mar 30, 20 20:56

U mnie pompa od Ursusa nie trzeba gwintować ma otwór na ciśnieniowy włącznik Stopu i dźwignia ramię przełożenie 1 do 4 lub do 5-ciu.
Jazda na motocyklu to najfajniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ...
Awatar użytkownika
dark
TRAJKERS
 
Posty: 3862
Rejestracja: Nie Mar 14, 10 21:54
Miejscowość: Kalisz

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez yunkers » Wto Mar 31, 20 13:33

krobia napisał(a):Jutro zrobię Ci fotki.,nie chce mi się teraz lecieć w kszaciory za garaż :)


Kszaczory powiafasz, to weź coś na przeczyszczenue i przy okazji dwie sprawy ogarniesz.
nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Awatar użytkownika
yunkers
TRAJKERS
 
Posty: 4426
Rejestracja: Sob Paź 31, 09 20:21
Miejscowość: Tychy
Krótki opis: G.O.P.

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez kamikwia » Wto Kwi 07, 20 19:41

Więc.. Pompę mam z 126p. Wszystkie 3 wyjścia z pompy odprowadziłem do przewodów hamulcowych na trójnik i na bębny. Pompa na,, nacick,, jak można zrobić na,, ciągnięcie,,.?Zmienić pompę? Wysyłam fotki.
Załączniki
Awatar użytkownika
kamikwia
 
Posty: 29
Rejestracja: Sob Kwi 20, 13 09:32

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez MIKOLAJ » Wto Kwi 07, 20 20:07

Przed pompa instalujesz dziwignie. Dlugi pret ciagie,os obrotu zmienia kierunek i krotki pret dziala na tloczek pompy. Odleglosciami od osi obrotu regulujesz skok pedalu hamulca co sie wiaze z sila nacisku na tlok w pompie.
MIKOLAJ
 
Posty: 73
Rejestracja: Wto Wrz 06, 16 22:35
Miejscowość: Bielsko-Biala

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez kamikwia » Wto Kwi 07, 20 20:22

Ok kumam, a jeśli chodzi o pompę.. Może być od 126p?Czy są lepsze?
Awatar użytkownika
kamikwia
 
Posty: 29
Rejestracja: Sob Kwi 20, 13 09:32

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez Yesvs666 » Wto Kwi 07, 20 20:28

kamikwia napisał(a):Więc.. Pompę mam z 126p. Wszystkie 3 wyjścia z pompy odprowadziłem do przewodów hamulcowych na trójnik i na bębny. Pompa na,, nacick,, jak można zrobić na,, ciągnięcie,,.?Zmienić pompę? Wysyłam fotki.

Drugie zdanie odpowiada na pytanie o hooyowych hamulcach. Fizyka- mały tłok w pompie, duży ruch, mała siła, duży tłok w zacisku czy szczęce, mały ruch, duża siła. Podłączając wszystkie sekcje do trójnika "ujebałeś" przełożenie hydrauliczne wynikające z różnic powierzchni tłoczków, zrobiłeś jeszcze gorzej, niż było w maluchu. Najpierw rozpierdol tą wydumkę i podłącz tylne koła do przedniej sekcji pompy (to ta, która w maluchu hamowała przodem, z 2 wyjściami) prosta robota, jedno wyjście do jednego koła, drugie do drugiego, drugą sekcję pompy zaślep, tylko zostaw suchą. Zobacz wtedy, czy się nie polepszy :-)
Jak będzie jeszcze za mało, wtedy kombinować, ale zacznij od naprawy babola
Awatar użytkownika
Yesvs666
 
Posty: 673
Rejestracja: Sob Wrz 30, 17 17:50
Miejscowość: Lublin (Motycz)

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez dark » Wto Kwi 07, 20 20:44

Kup pompę od ursusa ma dwa wyjścia na dwa koła i już ...
Jazda na motocyklu to najfajniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ...
Awatar użytkownika
dark
TRAJKERS
 
Posty: 3862
Rejestracja: Nie Mar 14, 10 21:54
Miejscowość: Kalisz

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez kamikwia » Wto Kwi 07, 20 21:16

No właśnie jak miałem jedno wejście zaślepione to była tragedia. Teraz jest lepiej ale nie dobrze. Chyba zdecyduje się na wymianę pompy. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kamikwia
 
Posty: 29
Rejestracja: Sob Kwi 20, 13 09:32

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez dark » Wto Kwi 07, 20 21:20

Niestety fotki Ci w tych dziwnych czasach nie zrobię , pompa ma z tyłu wejście na ciśnieniowy czujnik stopu to i ten problem będziesz miał z głowy tylko kabelki wystarczy podłączyć ... :D
Jazda na motocyklu to najfajniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ...
Awatar użytkownika
dark
TRAJKERS
 
Posty: 3862
Rejestracja: Nie Mar 14, 10 21:54
Miejscowość: Kalisz

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez MIKOLAJ » Wto Kwi 07, 20 21:35

jednosekcyjna pompa lub sekcje polaczone. sprawa drugga walca 295/50 raczej bebnem od malca nie zblokujesz. moge sie mylic m
MIKOLAJ
 
Posty: 73
Rejestracja: Wto Wrz 06, 16 22:35
Miejscowość: Bielsko-Biala

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez GREGOR » Śro Kwi 08, 20 07:43

Ja w swojej traji miałem pompę od Łady (sprzęgłową) na wyjściu miałem jeden trójnik po to by stop podłączyć, a na tyle traji drugi by podzielić na dwa kołą, traja ważył w ostatnim czasie 650 kg i hamowała bez problemu.
Żyj tak, aby Cię potem dobrze wspominali...
Awatar użytkownika
GREGOR
TRAJKERS
 
Posty: 4543
Rejestracja: Pon Lut 22, 10 09:46
Miejscowość: ŁĘCZNA
Krótki opis: Żyj tak , aby dobrze Cię potem wspominali

Re: Hamulce do Trike 126 p

Postprzez tim » Śro Kwi 08, 20 08:07

Ursus c 360 ma dwie pompy krótką i długą. Weź krótką wkręć czujnik stopu( są dwa rodzaje jeden ma płaskie konektory a drugi okrągłe) Z pompt jeden przewodzik i rozgałęzienie na dwa koła. Przy okazji masz Stop gdzie podpiąć.
Awatar użytkownika
tim
 
Posty: 540
Rejestracja: Pią Cze 22, 12 08:36
Miejscowość: Mroczeń


Wróć do TUTORIALE, PORADNIKI, czyli gotowe rozwiązania



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron