Elektryka..

Wszelakie sprawy techniczne, ktore nie maja swojego miejsca...

Elektryka..

Postprzez Czarek-trike » Czw Paź 18, 18 21:14

Problem mam z trajkenką. Jakoś na początku tygodnia chciałem odpalić przekrecam kluczyk, pompa podaje paliwo, licznik sie włączył - jest ok. Włączam guzik rozrusznika ''pyk'' prądy zginęły. Myslę akumulator ma ze 4 lata padł. Wyjąłem naładowałem, odpala! cyknąłem rundkę. Wróciłem. Następnego dnia przekrecam kluczyk, wszystko działa..naciskam guzik ''pyk'' wszystko ginie ;) Wczoraj kupiłem nowy akumulator, założyłem trajka odpaliła. Dzisiaj poszedłem się przejechać i... standard licznik sie włączył - jest ok. Włączam guzik rozrusznika ''pyk'' prądy zginęły. Kluczykiem kręcę, wkładam wyciągam zero reakcji... drogie BRAVO pomóżcie :D
Albo grubo-albo wcale ;)
Czarek-trike
 
Posty: 8190
Rejestracja: Czw Maj 22, 08 17:13
Miejscowość: Wałcz

Re: Elektryka..

Postprzez rożek » Czw Paź 18, 18 21:42

To ta trajka z trzema 6 na siedzeniu ?
rożek
TRAJKERS
 
Posty: 2438
Rejestracja: Pią Wrz 11, 09 20:35

Re: Elektryka..

Postprzez Czarek-trike » Czw Paź 18, 18 21:53

tak:):):)
Albo grubo-albo wcale ;)
Czarek-trike
 
Posty: 8190
Rejestracja: Czw Maj 22, 08 17:13
Miejscowość: Wałcz

Re: Elektryka..

Postprzez tim » Czw Paź 18, 18 22:02

Szczotki i tulejki w rozruszniku sprawdzałeś, no i przewód masowy.
Awatar użytkownika
tim
 
Posty: 421
Rejestracja: Pią Cze 22, 12 08:36
Miejscowość: Kępno,

Re: Elektryka..

Postprzez bandit » Pią Paź 19, 18 06:18

Czarek a instalacje masz na przekaźnikach?
Awatar użytkownika
bandit
 
Posty: 2355
Rejestracja: Sob Gru 02, 06 20:16
Miejscowość: Pniewy

Re: Elektryka..

Postprzez winda » Pią Paź 19, 18 07:20

Lampki przygasają wię dużo prądu idzie na rozrusznik. Tulejki, przewody na rozrusznik sprawdz
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
winda
TRAJKERS
 
Posty: 12552
Rejestracja: Sob Kwi 25, 09 17:31
Miejscowość: LUBLIN

Re: Elektryka..

Postprzez Rob_trike » Pią Paź 19, 18 10:43

ja tak mam jak hebel nie załączy się prawidłowo - wiec stawiam ze gdzieś masz styki podpalone/brudne/zaśniedziale
Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg.
Awatar użytkownika
Rob_trike
TRAJKERS
 
Posty: 9013
Rejestracja: Nie Sie 30, 09 20:24
Miejscowość: Radziejów
Krótki opis: Jeśli się cofam …. To po to by wziąć rozbieg

Re: Elektryka..

Postprzez sekuwawa » Pią Paź 19, 18 11:47

Ostatnio miałem to samo i też kupiłem nowe aku bo stare miało 40% sprawności. Przyczyną były jednak główne kable prądowe a właściwie ich kontakt z klemami. Pewnie u Ciebie podobnie. Sprawdź właśnie te główne przewody i hebel.
Awatar użytkownika
sekuwawa
 
Posty: 1866
Rejestracja: Sob Paź 24, 09 08:40
Miejscowość: Warszawa

Re: Elektryka..

Postprzez Sulkyrider » Pią Paź 19, 18 11:56

Czaras, kable, kable połączenia. Nie zapominaj masie i o połaczeniu masy rama-silnik.
Warto też sprawdzić napięcie ładowania. Pierwszą lepszą woltomiarką lub u jakiegokolwiek sprzedawcy akumulatorów.
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Awatar użytkownika
Sulkyrider
TRAJKERS
 
Posty: 11735
Rejestracja: Wto Cze 17, 08 19:05
Miejscowość: Poznań od strony Azji
Krótki opis: Rekwizytor

Re: Elektryka..

Postprzez andrzejqs » Pią Paź 19, 18 14:16

A ładowanie masz 13,8 V ? . jeśli masz to znaczy, że coś przez noc podkrada prąd.
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić :-) .
Awatar użytkownika
andrzejqs
 
Posty: 1411
Rejestracja: Nie Kwi 10, 11 17:22
Miejscowość: Zawiercie

Re: Elektryka..

Postprzez Czarek-trike » Pią Paź 19, 18 16:46

Póki co... wyjąłem nowy akumulator i wsadziłem używany.. na używanym odpaliła, kilka razy powtórzyłem czynność - włącz / wyłącz i nadal odpala.
Podłączyłem nowy akumulator żeby się ładował to wskaźnik pokazał,że jest naładowany gdzieś tak na 60%...
Zobaczę co jutro będzie na tym używanym aku
Albo grubo-albo wcale ;)
Czarek-trike
 
Posty: 8190
Rejestracja: Czw Maj 22, 08 17:13
Miejscowość: Wałcz

Re: Elektryka..

Postprzez tim » Pią Paź 19, 18 17:59

Weź naładuj oba aku i daj do sprawdzenia na ile trzymają. Ja jak wymieniam że niby kiepski to zawsze sprawdzają stary co jest jeszcze wart.
Awatar użytkownika
tim
 
Posty: 421
Rejestracja: Pią Cze 22, 12 08:36
Miejscowość: Kępno,

Re: Elektryka..

Postprzez andrzejqs » Pią Paź 19, 18 18:00

Masz jakiś miernik. ? Mierzyłeś to napięcie ładowania. ?
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić :-) .
Awatar użytkownika
andrzejqs
 
Posty: 1411
Rejestracja: Nie Kwi 10, 11 17:22
Miejscowość: Zawiercie

Re: Elektryka..

Postprzez rożek » Pią Paź 19, 18 21:00

Czarek-trike napisał(a):tak:):):)

To widocznie podpadłeś komuś na górze - wymień siedzenie, może pomoże.
Ewentualnie inna przyczyna - może jakaś dupa ci coś przerwała nogą leżąc na siedzeniu.
rożek
TRAJKERS
 
Posty: 2438
Rejestracja: Pią Wrz 11, 09 20:35

Re: Elektryka..

Postprzez Czarek-trike » Sob Paź 20, 18 10:15

rożek napisał(a):
Czarek-trike napisał(a):tak:):):)

To widocznie podpadłeś komuś na górze - wymień siedzenie, może pomoże.
Ewentualnie inna przyczyna - może jakaś dupa ci coś przerwała nogą leżąc na siedzeniu.

Trajka odpaliła na starym więc dzisiaj laduje nowwy aku..i jutro testy ;)
Rożek.. podczas...nogi się wysoooko :wink:
Albo grubo-albo wcale ;)
Czarek-trike
 
Posty: 8190
Rejestracja: Czw Maj 22, 08 17:13
Miejscowość: Wałcz

Re: Elektryka..

Postprzez franky » Sob Paź 20, 18 16:35

Zależy z której strony patrzysz. :lol:
franky
 
Posty: 1145
Rejestracja: Sob Gru 26, 15 17:56
Miejscowość: Kraków
Krótki opis: Trza być twardym jak gąbka

Re: Elektryka..

Postprzez winda » Sob Paź 20, 18 18:42

Czaruś ale pamiętasz co jest najważniejsze w seksie od tyłu ?
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
winda
TRAJKERS
 
Posty: 12552
Rejestracja: Sob Kwi 25, 09 17:31
Miejscowość: LUBLIN

Re: Elektryka..

Postprzez Czarek-trike » Sob Paź 20, 18 18:44

winda napisał(a):Czaruś ale pamiętasz co jest najważniejsze w seksie od tyłu ?

:lol: :lol: :lol: no.. :P

Ale ja już grzeczny jestęęę..pragnę się ustatkować...robie co mogę....aby nazbierać szekli na 3-kołowego H-D :lol: :lol:
Albo grubo-albo wcale ;)
Czarek-trike
 
Posty: 8190
Rejestracja: Czw Maj 22, 08 17:13
Miejscowość: Wałcz

Re: Elektryka..

Postprzez mechanior » Pon Paź 22, 18 18:14

Czaras, jeżeli po naładowaniu bez problemu pali , i to kilka razy pod rząd ,a po czasie , powiedzmy dobie nie odpala to na bank gdzieś masz ujscie prądu, coś ci rozładowuje aku, masz dwa wyjścia , albo szukać z miernikiem ujścia, albo wjebać hebel do rozłaczania akuma.
Mówić nie myśląc, to tak jak strzelać nie celując.
Awatar użytkownika
mechanior
TRAJKERS
 
Posty: 1865
Rejestracja: Sob Lip 24, 10 22:57
Miejscowość: Ornontowice

Re: Elektryka..

Postprzez winda » Wto Paź 23, 18 06:52

Hebel , w dłuższej perspektywie, nie sprawdzi się. Tam jest komputer
RÓBMY TO SZYBKO ZANIM DOTRZE DO NAS FAKT, ŻE TO
KOMPLETNIE BEZ SENSU
Awatar użytkownika
winda
TRAJKERS
 
Posty: 12552
Rejestracja: Sob Kwi 25, 09 17:31
Miejscowość: LUBLIN

Re: Elektryka..

Postprzez bandit » Wto Paź 23, 18 11:46

W mundziu do kompa jest jeden pomarańczowy kabelek podtrzymujacy zasilanie. Pytałem o przekaźniki zasilające?
Awatar użytkownika
bandit
 
Posty: 2355
Rejestracja: Sob Gru 02, 06 20:16
Miejscowość: Pniewy

Re: Elektryka..

Postprzez andrzejqs » Wto Paź 23, 18 15:49

Kompy i takie tam są podłączone na stałe, pobierają znikome ilości prądu. Akumulator 45AH, żeby rozładować przez noc do zera, mowa o nowym, upływ prądu musiałby być 3,75A (to dość dużo) mi uszkodzone radio rozładowywało akumulator w 3-4 dni.
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić :-) .
Awatar użytkownika
andrzejqs
 
Posty: 1411
Rejestracja: Nie Kwi 10, 11 17:22
Miejscowość: Zawiercie

Re: Elektryka..

Postprzez Czarek-trike » Wto Paź 23, 18 21:55

Nowy akumulator nie trzyma prądu.. dzisiaj oddałem na reklamację. A na starym(innym jeszcze z poprzedniego auta) normalnie odpala :D ...ale póki co trzeba poczekać z jazdą, bo po okolicy hulają takie wichury,że ujj :wink:
Albo grubo-albo wcale ;)
Czarek-trike
 
Posty: 8190
Rejestracja: Czw Maj 22, 08 17:13
Miejscowość: Wałcz

Re: Elektryka..

Postprzez bandit » Wto Paź 23, 18 21:59

Czarek u siebie zrobiłem tak że komp bezpośrednio pod Aku, a stacyjka załącza dwa przekaźniki które zasilają wszystko co w trajce potrzebne . Wyciągasz kluczyk i prąd teoretycznie odcięty.
Awatar użytkownika
bandit
 
Posty: 2355
Rejestracja: Sob Gru 02, 06 20:16
Miejscowość: Pniewy


Wróć do Techniczny



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość