Prędkościomierz.

Karoseria, błotniki, lakierowanie, tapicerstwo, instalacja elektryczna i inne...

Re: Prędkościomierz.

Postprzez Sulkyrider » Nie Sty 14, 18 13:02

Nie bawiłem się, ale myślę że do ogarnięcia.
Pytanie po co i do czego?
Jak potrzebujesz tylko cyfry, albo litery i cyfry, to na 2x16 albo 4x16 wyświetlisz, a w tej chwili za grosiki kupisz gotowca który lata na I2C przez hd44780, na czymś takim niedawno robiłem projekt.
Po co sobie komplikowac życie?
7 segmentowce kiedyś robiłem na 74hc595
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Awatar użytkownika
Sulkyrider
 
Posty: 11800
Rejestracja: Wto Cze 17, 08 19:05
Miejscowość: Poznań od strony Azji
Krótki opis: Rekwizytor

Re: Prędkościomierz.

Postprzez Sulkyrider » Nie Sty 14, 18 13:24

Z resztą przestałem się bawić w egzotyczne i mniej egzotyczne dedykowane układy.
Zamiast szuflady części różnorakich, używam arduino nano do wszystkiego. Nawet zamiast NE555. A kto zabroni komputerowi, żeby całą jego pracą było mruganie światełkiem? Zamiast czujnika zmierzchu - fototranzystor + nano. W ten sposób mam wszystko po 15zł. Drogo, ale jednostkowo się opłaca.
Nawet dodatkowe oświetlenie led w kiblu zapala mi nano, bo mi się nie chciało robić dodatkowej instalacji. Fototranzystor patrzy na lampe główną, gdy lampa się świeci, nano zapala dodatkowe światło.
Rejestrator parametrów lotu rakiety - nano + gniazdo karty SD + czujniki.
Ta mała płytka umie być wszystkim, wystarczy wyobraźnia i dobry program. Jak sobie jedna atmega nie radzi, to trzeba ją wesprzeć drugą :)
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Awatar użytkownika
Sulkyrider
 
Posty: 11800
Rejestracja: Wto Cze 17, 08 19:05
Miejscowość: Poznań od strony Azji
Krótki opis: Rekwizytor

Re: Prędkościomierz.

Postprzez dark » Nie Sty 14, 18 18:00

Wytłumaczył byś jak człowiek to jakiegoś dziwnego języka używasz zrozumiałem tylko słowo ""płytka"" ... :wink:
Jazda na motocyklu to najfajniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ...
Awatar użytkownika
dark
TRAJKERS
 
Posty: 3833
Rejestracja: Nie Mar 14, 10 21:54
Miejscowość: Kalisz

Re: Prędkościomierz.

Postprzez krobia » Nie Sty 14, 18 18:10

dark napisał(a):Wytłumaczył byś jak człowiek to jakiegoś dziwnego języka używasz zrozumiałem tylko słowo ""płytka"" ... :wink:

Tam jeszcze było słowo "rakieta"...na pewno w tenisa będą grac :)
z partyzanckim pozdrowieniem
http://www.youtube.com/watch?v=F2fYUMWZLL0
Awatar użytkownika
krobia
 
Posty: 3347
Rejestracja: Nie Kwi 11, 10 11:31
Miejscowość: Krobia k.Torunia

Re: Prędkościomierz.

Postprzez seat » Nie Sty 14, 18 19:05

Nawet dodatkowe oświetlenie led w kiblu zapala mi nano, bo mi się nie chciało robić dodatkowej instalacji. Fototranzystor patrzy na lampe główną, gdy lampa się świeci, nano zapala dodatkowe światło.
Rejestrator parametrów lotu rakiety - nano + gniazdo karty SD + czujniki.
jak dobrze widze to sulkirayder robi w domu kosmodrom
plus ta dzialka na odludziu mmmmm powstanie rakieta i wreszcie polska wyprzedzi rosje
seat
 
Posty: 350
Rejestracja: Pią Wrz 26, 14 22:26
Miejscowość: Opatowek kolo kalisz ( newbury)

Re: Prędkościomierz.

Postprzez custom » Pon Sty 15, 18 23:16

Jedno jest pewne, Sulky nie wyrobie nas w powietrze .
Omne Trinum Perfectum.
Awatar użytkownika
custom
TRAJKERS
 
Posty: 7250
Rejestracja: Nie Paź 11, 09 17:00
Miejscowość: Parzymiechy
Krótki opis: TRAJKERS

Re: Prędkościomierz.

Postprzez mechanior » Śro Sty 17, 18 19:38

Sulki dobrze prawi arduino potrafi w huj, a znając c++ to naprawdę można wszystko.
Mówić nie myśląc, to tak jak strzelać nie celując.
Awatar użytkownika
mechanior
TRAJKERS
 
Posty: 1936
Rejestracja: Sob Lip 24, 10 22:57
Miejscowość: Ornontowice

Re: Prędkościomierz.

Postprzez Szefciu » Sob Mar 21, 20 12:33

Odkopie temat.
Do tej pory jeżdziłem z licznikiem rowerowym, czasem z aplikacja na telefonie.
Po zmianie przepisów wolałbym sie nie tłumaczyć z braku przebiegu w trajce.
Szukam jakiegoś prędkościomierza z drogomierzem. Prędkość musi zliczać za pomocą jakiegoś magnesu albo innego ustrojstwa ( napewno bez linki) Konstrukcje koso są poza budżetem.
Awatar użytkownika
Szefciu
TRAJKERS
 
Posty: 776
Rejestracja: Wto Kwi 26, 11 13:47
Miejscowość: Lublin

Re: Prędkościomierz.

Postprzez tim » Sob Mar 21, 20 14:33

To chyba najtańszy i z magnesem w komplecie... https://allegro.pl/oferta/licznik-motoc ... 8862986626
Następny jaki znakazłem kpl to już https://allegro.pl/oferta/licznik-motoc ... 9055682819
Awatar użytkownika
tim
 
Posty: 534
Rejestracja: Pią Cze 22, 12 08:36
Miejscowość: Mroczeń

Re: Prędkościomierz.

Postprzez franky » Sob Mar 21, 20 14:45

Też myślę nad tym pierwszym. Tylko , jak zadzwonię do sprzedającego,że chcę obejrzeć, to nikt nie ma na stanie! :shock:
Awatar użytkownika
franky
 
Posty: 1563
Rejestracja: Sob Gru 26, 15 17:56
Miejscowość: Kraków
Krótki opis: Trza być twardym jak gąbka

Re: Prędkościomierz.

Postprzez Szefciu » Sob Mar 21, 20 14:55

Awatar użytkownika
Szefciu
TRAJKERS
 
Posty: 776
Rejestracja: Wto Kwi 26, 11 13:47
Miejscowość: Lublin

Re: Prędkościomierz.

Postprzez franky » Sob Mar 21, 20 15:04

Szefciu napisał(a):https://allegro.pl/oferta/drogomierz-motocyklowy-8788302860
Ten jest z dostawa od skosnookich

https://allegro.pl/oferta/licznik-uniwe ... 7436438456


A kiedy paczka przychodzi? Po roku? Czy pala ją po wylądowaniu?
Awatar użytkownika
franky
 
Posty: 1563
Rejestracja: Sob Gru 26, 15 17:56
Miejscowość: Kraków
Krótki opis: Trza być twardym jak gąbka

Re: Prędkościomierz.

Postprzez tim » Sob Mar 21, 20 15:12

Szefciu ten drugi z Twojego linku nie ma magnesów i czujnika więc trzeba dokupić.
Awatar użytkownika
tim
 
Posty: 534
Rejestracja: Pią Cze 22, 12 08:36
Miejscowość: Mroczeń

Re: Prędkościomierz.

Postprzez andrzejqs » Sob Mar 21, 20 16:00

ABS liczy ja mam na ABS-je +licznik alfy
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić :-) .
Awatar użytkownika
andrzejqs
 
Posty: 1610
Rejestracja: Nie Kwi 10, 11 17:22
Miejscowość: Zawiercie

Re: Prędkościomierz.

Postprzez Szefciu » Sob Mar 21, 20 16:41

andrzejqs napisał(a):ABS liczy ja mam na ABS-je +licznik alfy

Z abs zostaly tylko koronki i czujniki. Moduł wyleciał
Awatar użytkownika
Szefciu
TRAJKERS
 
Posty: 776
Rejestracja: Wto Kwi 26, 11 13:47
Miejscowość: Lublin

Re: Prędkościomierz.

Postprzez andrzejqs » Sob Mar 21, 20 16:58

licznik alfa 156 10zł+ abs 20 zł
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić :-) .
Awatar użytkownika
andrzejqs
 
Posty: 1610
Rejestracja: Nie Kwi 10, 11 17:22
Miejscowość: Zawiercie

Re: Prędkościomierz.

Postprzez Szefciu » Sob Mar 21, 20 17:24

andrzejqs napisał(a):licznik alfa 156 10zł+ abs 20 zł

Licznik mam, kiedys kupilem. Co do niego pptrEba?
Awatar użytkownika
Szefciu
TRAJKERS
 
Posty: 776
Rejestracja: Wto Kwi 26, 11 13:47
Miejscowość: Lublin

Re: Prędkościomierz.

Postprzez andrzejqs » Sob Mar 21, 20 19:15

Ja mam pierścienie ABS od VW t4 48 zębów dwa czujniki od t4,wybebeszona pompa ABS alfa 156, licznik alfa 156. Z pompy ABS, wykorzystana jest tylko elektronika, żeby zbędnie nie pobierała prądu, wycięty jest sam silnik pompy i osiem elektrozaworów.
Byli już tacy, co zrobili coś co było nie możliwe do zrobienia, bo nie wiedzieli, że tego się nie da zrobić :-) .
Awatar użytkownika
andrzejqs
 
Posty: 1610
Rejestracja: Nie Kwi 10, 11 17:22
Miejscowość: Zawiercie

Poprzednia

Wróć do Wykończenie



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron