Z czego spawać rame???

Re: Z czego spawać rame???

Postprzez mechanior » Pon Lut 27, 12 20:09

jak dla mnie ta ścianka za gruba, przy spawaniu musisz dopasować odpowiednio prąd, żeby to pospawać, nie pokleić.
Mówić nie myśląc, to tak jak strzelać nie celując.
Awatar użytkownika
mechanior
TRAJKERS
 
Posty: 1839
Rejestracja: Sob Lip 24, 10 22:57
Miejscowość: Ornontowice

Re: Z czego spawać rame???

Postprzez Szefciu » Wto Lut 28, 12 00:08

no kurde Panowie..
wychodzi na to, że kolejne 3m rurki kupie, a miało byc tanio.... A tak miedzy nami nie usmiechało mi sie tego cholerstwa spawać, jedna rurę ciężko unieść, a co dopiero dwie takie. Dobrze, że snieg spadł i mi rame zasypało bo pewnie bym je juz przyspawał, a tak mała zmian koncepcji:)
Szefciu
 
Posty: 585
Rejestracja: Wto Kwi 26, 11 13:47
Miejscowość: Lublin

Re: Z czego spawać rame???

Postprzez lukasz » Wto Lut 28, 12 07:54

ja mam rure 44,5 scianka bodajze 6 mm
lukasz
 
Posty: 461
Rejestracja: Czw Wrz 29, 11 18:12

Re: Z czego spawać rame???

Postprzez stanley68a » Czw Mar 15, 12 19:18

Witam Panowie juz zqaczolem spawac Rame spawam ja z Profila mysle ze nie bedzie Glupio wygladac a pozatym i tak wiekszosc ( chyba) bedzie przykryte karoseria !! :mrgreen: :mrgreen:
FIREMAN
Awatar użytkownika
stanley68a
 
Posty: 170
Rejestracja: Nie Lis 27, 11 16:42
Miejscowość: Żarki

Re: Z czego spawać rame???

Postprzez BENZIN » Pią Mar 30, 12 20:12

moim skromnym zdaniem, na pakowanie się w grubościenne rury, stać tego kto ma nadmiar mocy i ma wyjebane na to, że rama waży 200 kg.
Jeśli masz silnik z przodu i jest to jednostka typu V6 ,V8 to ok, rozumie się że trzeba to dobrze podeprzeć by się nie złamało.
Ale jak mamy motor z tyłu to jego masę dzwiga tylny zawias i obciążenie jest raczej statyczne, wtedy możemy z przodu zrobić lekką konstrukcję, w formie kratownicy.
Najwyższe dzwigi tak są zbudowane, nikt tam nie pakuje Bóg wie jak potężnych elementów, a masy dzwigane są nie małe.
Jeśli przód będzie za lekki, zawsze można masę tak czy inaczej dołożyć, trudniej się jej pozbyć.
Tak więc jestem za budowaniem lekkich ram z profili zamkniętych grubości 3-4mm.
Mam swoje doświadczenia.
Mam w planie budowę grubasa na V8 z silnikiem z przodu, tu rama będzie potężna, ale mocy wystarczy.
Poza tym taki piec obudowany jakimiś cienkimi pizdrykami wyglądałby śmiesznie.
Coś już wikłam w temacie ale narazie finanse w rozsypce, do gara nie ma co włożyć, więc temat zawieszony.
Załączniki
BENZIN
 
Posty: 11
Rejestracja: Nie Mar 25, 12 12:12

Re: Z czego spawać rame???

Postprzez El Kopyto » Sob Mar 31, 12 10:37

i tu ująłeś to co ja w słowa ubrać nie umiałem dzienki
Amatorzy zbudowali arke a zawodowcy tytanic
Awatar użytkownika
El Kopyto
 
Posty: 1013
Rejestracja: Śro Paź 27, 10 17:07
Miejscowość: Gorzów Wlkp

Poprzednia

Wróć do Rama i zawieszenie



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość