Potrzebna rama

Potrzebna rama

Postprzez pgargala » Nie Cze 15, 08 23:27

Witam koledzy.
Już kiedys miałem ochote zabrac sie za traję ale jak nie brak funduszy to wojsko i zawszse cos stało na przeszkodzie.
teraz juz pracuje mam troche czasu i chciałbym stworzyc w koncu moja dawno upragniona traje.
Potrzebuje pomocy koledzy.
Może którys z was mógłby mi przesłac jakies zdjecia gotowej juz ramy lub jakis schemat z wymiarami.
chodzi o to ze zrobie sobie wszystko tylko potrzebuje wymiary.jezeli by ktos mi mógł takie coś udostepnic byłbym zobowiazany.
planuje zrobic to na silniku malucha z przodem od Mz i na kołach narazie 14.

pozdrawiam i jeszcze raz prosze o pomoc
pgargala
 

Postprzez andrew1985 » Pią Cze 20, 08 09:13

Podziwiam i gratuluję pomysłu bo jest nie tuzinkowy.

P.S. Jak ukończysz tą trajkę to prześlij fotki gotowej oraz z powstawania to umieszczę to w galerii i na stronie głównej serwisu.
Awatar użytkownika
andrew1985
 
Posty: 383
Rejestracja: Nie Lut 19, 06 18:01
Miejscowość: Grodzisk Wlkp.
Krótki opis: Programista

Postprzez Luksky » Nie Cze 22, 08 19:13

Witam kolegę, słuchaj po pierwsze to wątpię aby ktokolwiek udostepnił ci dokladnie zwymiarowaną ramę. To tak jakbyś chciał od razu za żonę bez poznawania - wspaniała laskę, ktora super gotuje, sprząta i zajebiście daje dupy :) a lizaki robi takie że prześcieradło Ci wciągnie w tyłek. Tak sie nie da. Te ramy to nasze wydumki i jak sądzę nikt nie udostepni dzieła nad ktorym siedział 4 lata w garazu aby jezdziło i wszystko grało. Jest wśród nas kolega, ktory sie zajmuje zawodowo robieniem ram do takowych pojazdów i nawet on nie udostepni swojego patentu. Po prostu zdjęcia z internetu, i jazda. Masz gotowe ramy REWACO ktore sa dokladnie rozrysowane, masz gotowe ramy Phenix'a masz gotowe ramy tej amerykanskiej trajki, wszedzie oni daja rysunki.
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
Luksky
 
Posty: 16265
Rejestracja: Wto Cze 05, 07 23:14
Miejscowość: Święciechowa
Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...

Re:

Postprzez NAZTEER » Nie Paź 09, 11 16:45

Luksky napisał(a):Witam kolegę, słuchaj po pierwsze to wątpię aby ktokolwiek udostepnił ci dokladnie zwymiarowaną ramę. To tak jakbyś chciał od razu za żonę bez poznawania - wspaniała laskę, ktora super gotuje, sprząta i zajebiście daje dupy :) a lizaki robi takie że prześcieradło Ci wciągnie w tyłek. Tak sie nie da. Te ramy to nasze wydumki i jak sądzę nikt nie udostepni dzieła nad ktorym siedział 4 lata w garazu aby jezdziło i wszystko grało. Jest wśród nas kolega, ktory sie zajmuje zawodowo robieniem ram do takowych pojazdów i nawet on nie udostepni swojego patentu. Po prostu zdjęcia z internetu, i jazda. Masz gotowe ramy REWACO ktore sa dokladnie rozrysowane, masz gotowe ramy Phenix'a masz gotowe ramy tej amerykanskiej trajki, wszedzie oni daja rysunki.

no własnie i o to chodzi!!! Dlaczego temat ramy jest strzeżony jak skarp templariuszy, dlaczego w tym temacie nigdy nie jest wszystko do końca powiedziane.
Luksky, raz napisałem maila i w odpowiedzi dostałem "...Chodz na forum, zarejestruj się, tam wiecej ludzi Ci pomoze" owszem pomogą w każdej kwestii, również ramy ale jak pojawia sie pytanie "projekt" czy "wymiary" to jest cisza.
Niektórzy na tym forum są zawodowcami w tym temacie ale są też laikami do których ja również należę. Czemu nam nie chcecie pomóż, owszem może jakoś damy radę ale z 6 lat w garażu możemy spędzic tylko 3 lata i tym sposobem będzie nas więcej na drogach
Awatar użytkownika
NAZTEER
 
Posty: 96
Rejestracja: Śro Sty 12, 11 11:05

Re: Potrzebna rama

Postprzez Luksky » Nie Paź 09, 11 16:56

Nie ma ciszy. Przynajmniej napewno jest zwymiarowana rama Andrew, gdzies była moja, jest masę rysunkow ram garbusowych. Poszperaj w starszych tematach.....
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
Luksky
 
Posty: 16265
Rejestracja: Wto Cze 05, 07 23:14
Miejscowość: Święciechowa
Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...

Re: Potrzebna rama

Postprzez Luksky » Nie Paź 09, 11 16:59

Luksky napisał(a):Nie ma ciszy. Przynajmniej napewno jest zwymiarowana rama Andrew, gdzies była moja, jest masę rysunkow ram garbusowych. Poszperaj w starszych tematach.....



Inna sprawa, że nikt raczej nie robi ramy z rysunkiem w mm w reku. Po prostu idziesz do garażu, bierzesz rury, myslisz wczesniej jaki kształt by Ci odpowiadał i kątówka i migomat musi chodzić minimum 2 godziny dziennie. Wymiarujesz ramę dopiero wtedy jak podczas rejestracji sie doczepią, że musisz posiadac opinię rzeczoznawcy. Wtedy miarka i wymiarowanie.....
T F F T
A C A B
"...nie każdy facet z widłami, to Posejdon..."
Luksky
 
Posty: 16265
Rejestracja: Wto Cze 05, 07 23:14
Miejscowość: Święciechowa
Krótki opis: Życie to piękne, ludzie są wspaniali...

Re: Re:

Postprzez WiseBlade » Nie Paź 09, 11 17:03

NAZTEER napisał(a):
Luksky napisał(a):Witam kolegę, słuchaj po pierwsze to wątpię aby ktokolwiek udostepnił ci dokladnie zwymiarowaną ramę. To tak jakbyś chciał od razu za żonę bez poznawania - wspaniała laskę, ktora super gotuje, sprząta i zajebiście daje dupy :) a lizaki robi takie że prześcieradło Ci wciągnie w tyłek. Tak sie nie da. Te ramy to nasze wydumki i jak sądzę nikt nie udostepni dzieła nad ktorym siedział 4 lata w garazu aby jezdziło i wszystko grało. Jest wśród nas kolega, ktory sie zajmuje zawodowo robieniem ram do takowych pojazdów i nawet on nie udostepni swojego patentu. Po prostu zdjęcia z internetu, i jazda. Masz gotowe ramy REWACO ktore sa dokladnie rozrysowane, masz gotowe ramy Phenix'a masz gotowe ramy tej amerykanskiej trajki, wszedzie oni daja rysunki.

no własnie i o to chodzi!!! Dlaczego temat ramy jest strzeżony jak skarp templariuszy, dlaczego w tym temacie nigdy nie jest wszystko do końca powiedziane.
Luksky, raz napisałem maila i w odpowiedzi dostałem "...Chodz na forum, zarejestruj się, tam wiecej ludzi Ci pomoze" owszem pomogą w każdej kwestii, również ramy ale jak pojawia sie pytanie "projekt" czy "wymiary" to jest cisza.
Niektórzy na tym forum są zawodowcami w tym temacie ale są też laikami do których ja również należę. Czemu nam nie chcecie pomóż, owszem może jakoś damy radę ale z 6 lat w garażu możemy spędzic tylko 3 lata i tym sposobem będzie nas więcej na drogach


Ja pamietam jak ta strona nazywala sie jeszcze trajkakolejorza.republika.pl czy jakos tak i tam endriew dawal jakies tam rysunki ramy moze i nawet wymiary nie pamietam za bardzo w kazdym razie to bylo fajne bo bylo czarno na bialym narysowane jak ta rama wyglada ale teraz tego znalesc nie moge
ImageImage
Awatar użytkownika
WiseBlade
 
Posty: 359
Rejestracja: Sob Lut 26, 11 22:48
Miejscowość: Wrexham(UK) Bełchatów (PL)

Re: Potrzebna rama

Postprzez maciey » Nie Paź 09, 11 18:22

Gotową ramę ma nasz Brat do sprzedania.
Jeśli coś robię to sam. Jest tu wielu którzy pomogą przy budowie :!:
Z Trajką jest jak z babą...jak się raz za nią zabierzesz to do końca życia będziesz się pierdolił!
Niekoniecznie z tą samą...
Awatar użytkownika
maciey
 
Posty: 1342
Rejestracja: Nie Lip 11, 10 15:26
Miejscowość: Zadupie koło Chełmna
Krótki opis: Narzędziem pracy artystów jest...DŁUTO!!!

Re: Potrzebna rama

Postprzez Sulkyrider » Nie Paź 09, 11 18:26

Słuchaj, tajemnic nie ma. Są opisy na forum. Gotowego przepisu nie znajdziesz. Każda maszyna jest inna. Wybierz tę, która Ci się podoba, i zapytaj autora w jego temacie o to, co Cie interesuje.
Czy np. rzeźbiarz na forach rzeźbiarskich pyta jak wysoką rzeźbę najlepiej zrobić?
Nie ważne co masz pod dupą. Ważne co pod kaskiem.
T F F T
Awatar użytkownika
Sulkyrider
TRAJKERS
 
Posty: 11617
Rejestracja: Wto Cze 17, 08 19:05
Miejscowość: Poznań od strony Azji
Krótki opis: Rekwizytor

Re: Potrzebna rama

Postprzez adaśko » Nie Paź 09, 11 18:30

ja tam żadnych rysunków i wymiarów nie stosowałem , robiłem wszystko z głowy przykładałem spawałem petrzałem jak to wygląda , jak mi nie odpowiadało to kontóweczka i cięcie i dalsza improwizacja . Nie ma dwóch jednakowych trajek i za to je kochamy
Bóg jest litościwy ... a Ja nie.....!!!
Awatar użytkownika
adaśko
 
Posty: 3718
Rejestracja: Sob Kwi 10, 10 13:08
Miejscowość: Gdańsk
Krótki opis: pierdolić biurokrację!!!

Re: Potrzebna rama

Postprzez Szefciu » Nie Paź 09, 11 19:40

Sulkyrider napisał(a):Słuchaj, tajemnic nie ma. Są opisy na forum. Gotowego przepisu nie znajdziesz. Każda maszyna jest inna. Wybierz tę, która Ci się podoba, i zapytaj autora w jego temacie o to, co Cie interesuje.
Czy np. rzeźbiarz na forach rzeźbiarskich pyta jak wysoką rzeźbę najlepiej zrobić?


Sulky, ale to jest tez pierwszy odsiew- na forum nie znajdzie ( a były na 100%), sam nie wymyśli to albo się "skupi w sobie" i będzie kombinować sam z wymiarami, albo porzuci projekt i nie będzie zawracać dupy pierdołami.

Tak mi sie przypomniało :" dać facetowi rybę, to ja zje, dać wędkę, to będzie na łódce z kolegami piwo pić"
Szefciu
 
Posty: 585
Rejestracja: Wto Kwi 26, 11 13:47
Miejscowość: Lublin

Re: Potrzebna rama

Postprzez NAZTEER » Nie Paź 09, 11 23:55

Luksky napisał(a):
Luksky napisał(a):Nie ma ciszy. Przynajmniej napewno jest zwymiarowana rama Andrew, gdzies była moja, jest masę rysunkow ram garbusowych. Poszperaj w starszych tematach.....



Inna sprawa, że nikt raczej nie robi ramy z rysunkiem w mm w reku. Po prostu idziesz do garażu, bierzesz rury, myslisz wczesniej jaki kształt by Ci odpowiadał i kątówka i migomat musi chodzić minimum 2 godziny dziennie. Wymiarujesz ramę dopiero wtedy jak podczas rejestracji sie doczepią, że musisz posiadac opinię rzeczoznawcy. Wtedy miarka i wymiarowanie.....

I WŁAŚNIE TO CHCIAŁEM USŁYSZEC!!!!!!!
Myslałem że trzeba siedziec przez rok nad projektem ramy i kombinowac. Moje myślenie jak zwykle nie było najlepsze
Luksky masz u mnie 0.7 w porywach do 2l
Awatar użytkownika
NAZTEER
 
Posty: 96
Rejestracja: Śro Sty 12, 11 11:05

Re: Potrzebna rama

Postprzez NAZTEER » Pon Paź 10, 11 00:00

adaśko napisał(a):ja tam żadnych rysunków i wymiarów nie stosowałem , robiłem wszystko z głowy przykładałem spawałem petrzałem jak to wygląda , jak mi nie odpowiadało to kontóweczka i cięcie i dalsza improwizacja . Nie ma dwóch jednakowych trajek i za to je kochamy

tu jest własnie problem bo chce użyć paczke elektrod i kilka tarcz do flexa a nie kilkaset i przy okazji zajechac kilka kontówek - poprosty jak najmniej pracy a zyskac dobry efekt
Awatar użytkownika
NAZTEER
 
Posty: 96
Rejestracja: Śro Sty 12, 11 11:05

Re: Potrzebna rama

Postprzez krobia » Pon Paź 10, 11 17:33

NAZTEER napisał(a):
adaśko napisał(a):ja tam żadnych rysunków i wymiarów nie stosowałem , robiłem wszystko z głowy przykładałem spawałem petrzałem jak to wygląda , jak mi nie odpowiadało to kontóweczka i cięcie i dalsza improwizacja . Nie ma dwóch jednakowych trajek i za to je kochamy

tu jest własnie problem bo chce użyć paczke elektrod i kilka tarcz do flexa a nie kilkaset i przy okazji zajechac kilka kontówek - poprosty jak najmniej pracy a zyskac dobry efekt

Jak bedziesz bazował się na kątówce za 30 zł to weź ich od razu ze dwa tiry to na ramę Ci starczy .Na karoserie dokup już mniej,tak ze 48 szt. powinno Ci wystarczyć :mrgreen: A na poważnie zainwestuj raz w dobry firmowy sprzęt i będziesz miał spokój na lata.Wiem z własnego doświadczenia.
z partyzanckim pozdrowieniem
http://www.youtube.com/watch?v=F2fYUMWZLL0
Awatar użytkownika
krobia
 
Posty: 2923
Rejestracja: Nie Kwi 11, 10 11:31
Miejscowość: Krobia k.Torunia

Re: Potrzebna rama

Postprzez mały » Pon Paź 10, 11 22:46

krobia napisał(a):
NAZTEER napisał(a):
adaśko napisał(a):ja tam żadnych rysunków i wymiarów nie stosowałem , robiłem wszystko z głowy przykładałem spawałem petrzałem jak to wygląda , jak mi nie odpowiadało to kontóweczka i cięcie i dalsza improwizacja . Nie ma dwóch jednakowych trajek i za to je kochamy

tu jest własnie problem bo chce użyć paczke elektrod i kilka tarcz do flexa a nie kilkaset i przy okazji zajechac kilka kontówek - poprosty jak najmniej pracy a zyskac dobry efekt

Jak bedziesz bazował się na kątówce za 30 zł to weź ich od razu ze dwa tiry to na ramę Ci starczy .Na karoserie dokup już mniej,tak ze 48 szt. powinno Ci wystarczyć :mrgreen: A na poważnie zainwestuj raz w dobry firmowy sprzęt i będziesz miał spokój na lata.Wiem z własnego doświadczenia.

Tak właśnie zrobiłeś z trajką,kupiłeś gotową rozjebaną a teraz wszystko w niej zmieniasz i wyniesie cię tyle co ładne cacko...
Awatar użytkownika
mały
 
Posty: 3047
Rejestracja: Wto Lip 21, 09 21:08
Miejscowość: WSCHOWA
Krótki opis: P/G.

Re: Potrzebna rama

Postprzez foob » Pon Lis 14, 11 05:32

Sulkyrider napisał(a):Słuchaj, tajemnic nie ma. Są opisy na forum. Gotowego przepisu nie znajdziesz. Każda maszyna jest inna. Wybierz tę, która Ci się podoba, i zapytaj autora w jego temacie o to, co Cie interesuje.
Czy np. rzeźbiarz na forach rzeźbiarskich pyta jak wysoką rzeźbę najlepiej zrobić?

zgadza sie kapitanie ja tez poprosilem ciebie o wymiar i zachwile mialem (dzwięczny ci za to jestem) bo zalezalo mi na tych dwóch rurach wzdłuz zeby spawane nie były a teraz chodze sobie do szopki i tworze moja wydumke
Awatar użytkownika
foob
 
Posty: 337
Rejestracja: Sob Gru 11, 10 15:28
Miejscowość: Zagórz
Krótki opis: wszyscy wyprowadzeni w pole trafiają do lasu


Wróć do Rama i zawieszenie



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość